Πότε μπορούν να πλυθούν τα κουνέλια;

Δημοσιεύθηκε από: albina 19/06/2022 0 Σχόλια

Εάν είστε ένας ευτυχισμένος ιδιοκτήτης ενός διακοσμητικού κουνελιού, τότε πιθανότατα αναρωτηθήκατε εάν είναι δυνατόν να κάνετε μπάνιο διακοσμητικά κουνέλια ή όχι; Ας πούμε αμέσως - τα κουνέλια σίγουρα δεν χρειάζονται μπάνιο, όπως οι σκύλοι ή οι γάτες, αλλά μερικές φορές λίγο νερό και ένα σαμπουάν για κατοικίδια δεν θα βλάψουν τα αυτιά. Θα σας πούμε ποιες είναι αυτές οι θήκες, πώς να πλένετε σωστά ένα κουνέλι και ποιους κανόνες πρέπει να ακολουθείτε ώστε το κατοικίδιο να παραμείνει καθαρό για όσο το δυνατόν περισσότερο. 

Πότε και πώς να κάνετε μπάνιο ένα κουνέλι

Δεν κάνουν μπάνιο πολύ μικρά κουνέλια, γιατί. εξακολουθούν να έχουν αδύναμο σώμα και λεπτό δέρμα.

Απαγορεύεται αυστηρά να βρέχετε το κεφάλι του κουνελιού: το νερό μπορεί να μπει στα μάτια και τα αυτιά. Αυτό συμβάλλει στην εμφάνιση μέσης ωτίτιδας στα αυτιά και επιπεφυκίτιδας στα μάτια. Για τον ίδιο λόγο, τα κουνέλια δεν πρέπει να επιτρέπονται κοντά σε υδάτινα σώματα, αν και στην άγρια ​​φύση και σε περίπτωση κινδύνου, τα αυτιά κολυμπούν αρκετά καλά. 

Το ντους δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Το κουνέλι τοποθετείται είτε σε μια λεκάνη με νερό, είτε σε στεγνή μπανιέρα ή νεροχύτη και ανοίγει το νερό της βρύσης. Το νερό συλλέγεται στα χέρια και πλένεται απαλά η λερωμένη περιοχή του σώματος. 

Βρήκατε ψύλλους στο κουνέλι σας; Μην βιαστείτε να το πλύνετε: το μπάνιο δεν θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα υπάρχοντα παράσιτα. Αγοράστε καλύτερα σταγόνες από ψύλλους (αλλά όχι γιακά!). 

Είναι αδύνατο να χρησιμοποιήσετε ανθρώπινο σαπούνι (ακόμη και παιδικό ή οικιακό σαπούνι) και άλλα προϊόντα που δεν προορίζονται για κουνέλι. Το σαπούνι "μας" έχει υψηλότερο pH από αυτό που χρειάζεται ένα κουνέλι, επομένως μετά το μπάνιο με σαπούνι, μπορεί να δημιουργηθούν ερεθισμοί ή αλλεργίες στο σώμα ενός κουνελιού. 

Το νερό δεν πρέπει να είναι κρύο ή υπερβολικά ζεστό. Βέλτιστη - 35-40 μοίρες. Ξεπλύνετε πολύ προσεκτικά τη γούνα του κουνελιού για να αφαιρέσετε ίχνη απορρυπαντικού και για να μην το γλείψει αργότερα το κατοικίδιο. Ζητήστε τη βοήθεια ενός άλλου ατόμου για να κρατήσει το αυτί ενώ πλένετε τη μολυσμένη περιοχή.

Μην ξεχνάτε επίσης ότι το πλύσιμο για ένα κουνέλι είναι αγχωτικό και αυτοί οι τύποι με μεγάλα αυτιά βιώνουν πολύ οδυνηρά οποιεσδήποτε ασυνήθιστες καταστάσεις για αυτούς. Εάν είναι δυνατόν, είναι καλύτερο να κάνετε χωρίς διαδικασίες νερού. Και αν αυτό δεν πετύχει, μην ξεχάσετε να μιλήσετε γλυκά στο κουνέλι για να το ενθαρρύνετε. 

Λουτρό - τι ακολουθεί;

 αφαιρέσατε τη βρομιά από το σώμα του κουνελιού και τα κάνατε όλα σύμφωνα με τους κανόνες. Αλλά ακόμη και μετά τη διαδικασία, πρέπει να λάβετε υπόψη ορισμένες αποχρώσεις. 

      Πρώτα, τυλίξτε το κουνέλι σας σε μια πετσέτα και τοποθετήστε το σε ένα ήσυχο, γαλήνιο μέρος. 

      Δεύτερον, αποφύγετε τα ρεύματα και την υποθερμία.

     Τρίτον, μετά το μπάνιο, μην βγάζετε το μωρό έξω για 8-10 ώρες. Το κουνέλι πρέπει να στεγνώσει τελείως. 

   Τέταρτον, μην χρησιμοποιείτε πιστολάκι μαλλιών. Το κατοικίδιο μπορεί να τρομάξει από δυνατό θόρυβο και να βιώσει έντονο στρες. Αφήστε το να στεγνώσει φυσικά, αν και θα χρειαστεί χρόνος. Και αν ο δεν φοβάται καθόλου το πιστολάκι, χρησιμοποιήστε το μόνο στις χαμηλότερες ρυθμίσεις. Η ροή του αέρα πρέπει να είναι ελαφρώς ζεστή.

Πώς να διατηρήσετε ένα κουνέλι καθαρό για μεγάλο χρονικό διάστημα;

Κάθε έμπειρος ιδιοκτήτης κουνελιού γνωρίζει ότι αυτό το ζώο είναι από τη φύση του πολύ καθαρό. Η γούνα του κουνελιού δεν αναπνέει δυσάρεστη οσμή. Κάνει εξαιρετική δουλειά στο να φροντίζει το παλτό του. Και αν το σπίτι του είναι καθαρό και στεγνό, τότε δεν θα προκύψουν προβλήματα.

 

Επομένως, ο ιδιοκτήτης του αυτιού πρέπει να παρακολουθεί προσεκτικά την καθαριότητα της κατοικίας όπου ζει το κουνέλι. Εάν το μωρό διανυκτερεύει σε κλουβί, θα πρέπει να καθαρίζεται κάθε μέρα. Τα περιεχόμενα του κουτιού απορριμμάτων κουνελιών πρέπει επίσης να καθαρίζονται τακτικά. Επιλέξτε ένα καλό υλικό πλήρωσης που δεν θα μπλέκει σε ένα γούνινο παλτό και αντικαταστήστε το τακτικά. Παρακολουθήστε την κατάσταση του τριχώματος του κουνελιού. Μόλις αρχίσει να λερώνεται, καλύτερα να το καθαρίσετε αμέσως με υγρά μαντηλάκια, βούρτσα χτενίσματος ή στεγνό σαμπουάν. Φροντίστε να ξετυλίξετε έγκαιρα τα κουβάρια (ή, αν αυτό δεν είναι δυνατό, αφαιρέστε τα). 

Εάν το κουνέλι σας έχει ένα μακρύ ή σγουρό τρίχωμα που είναι δύσκολο να το φροντίσετε, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία groomer.

Για να αποφύγετε τα υγρά κόπρανα σε ένα κουνέλι, ταΐστε του μόνο υψηλής ποιότητας τροφή, μην ξεχάσετε να δώσετε λαχανικά και βότανα. Μην ταΐζετε το κατοικίδιό σας με λιχουδιές και τροφές με πολλές θερμίδες. Εξαιτίας αυτών, το κουνέλι τυχαίνει να έχει προβλήματα με την τουαλέτα. Αφαιρέστε έγκαιρα τα προσκολλημένα κόπρανα, χωρίς να περιμένετε να στεγνώσουν σφιχτά. 

Μην ξεχνάτε ότι τα κουνέλια ρίχνουν περίπου μία φορά κάθε έξι μήνες. Εάν χτενίσετε το κατοικίδιο ζώο σας και το βοηθήσετε να απαλλαγεί από την περίσσεια γούνας, τότε δεν θα χρειαστούν άλλοι χειρισμοί με το γούνινο τρίχωμα του ζώου. 

 

Τώρα ξέρετε την απάντηση στο ερώτημα εάν τα κουνέλια λούζονται και πώς. Ευχόμαστε στο κατοικίδιό σας την καλύτερη φροντίδα!